Zwemles in het Leussinkbad

In ons waterrijke land stellen we hoge eisen aan zwemveiligheid. Iedereen die in het water terecht komt, moet zichzelf kunnen redden. En hoe bereid je je daarop voor? Met zwemles. En dat kan ook in 2021 weer in het Leussinkbad.

 

Een kind is veilig als het in bezit is van het A,B, en C diploma. Wij geven zwemlessen voor diploma A, B en C en ook Snorkelen en Survival (bij minimale deelname van 5 kinderen). En bij voldoende animo starten we met spetterles. Je leest hier meer over op onze website, Facebook en nieuwsbrief.

 

>> Schrijf je kind in voor de lessen bij het Leussinkbad 
  

Praktische informatie

 

Zwemlesrooster hoogseizoen: 19 juli t/m 28 augustus 2021

A-Diploma (start)Maandag 8.45 - 9.30 uur
 Zaterdag 9.00 - 9.45 uur
   
A-Diploma (gevorderde)Maandag8.00 - 8.45 uur
 Zaterdag8.15 - 9.00 uur
   
B-Diplomadinsdag8.00 - 8.45 uur
 Vrijdag8.00 - 8.45 uur
   
C-DiplomaDinsdag8.45 - 9.30 uur
 Vrijdag8.45 - 9.30 uur
   
 Snorkelen 1 Dinsdag10.30 - 11.15 uur
  Zaterdag8.15 - 9.00 uur 
   
Snorkelen 2 /3Dinsdag11.15 - 12.00 uur
 Zaterdag8.15- 9.00 uur
   
Survival 1, 2, 3dinsdag9.30 - 10.15 uur
 Vrijdag9.30 - 10.15 uur
   
SpetterlesMaandag9.30 - 10.00 uur
   
Oefenuurtje ouder/kindZaterdag11.00 - 12.00 uur
 Zondag11.00 - 12.00 uur
Ouder en peuter/kleuterzwemmenZaterdag10.00 - 10.45 uur

 

Regels in verband met corona
Om te zorgen dat het veilig is voor zwemmers en medewerkers zijn er regels waaraan je je als bezoeker moet houden. 

 

>> Op onze pagina over coronoproof zwemmen in het Leussinkbad vind je hierover meer informatie.

 

Lestijden

We geven elke les 2 keer per week (m.u.v. de spetterles). Alle lessen duren 45 minuten. De lessen starten vanaf 17 mei 2021. Later instromen kan ook.

 

Tijdens de zomervakantie (hoogseizoen) verplaatsen we de lessen naar de ochtend tussen 8.00 en 11.30 uur. 

 

Ouders/verzorgers vragen we echt op tijd te komen in verband met de planning. Verder is er rondom en tijdens de lessen geen mogelijkheid om met ouders / verzorgers over de lessen of voortgang te overleggen. Voor vragen kunnen ouders/verzorgers altijd een e-mail sturen naar zwemles@leussinkbad.nl, waarna we antwoord geven via e-mail of een belafspraak inplannen. 

 

Groepsgrootte

Onze lesgroepen hebben een maximale grootte:
- Voor de groepen tot A is dat 10 kinderen per niveaugroep.
- Voor de B- en C-groepen is dat 10 a 12 kinderen.
- Voor Snorkelen 1 is dat 8 kinderen.
- Voor Snorkelen 2 en 3 + Survival is dat 10 kinderen.

 

De lesgroepen starten bij minimale deelname van 5 kinderen.
Soms hebben we 2 lesgroepen per niveau.

 

Kosten
Een losse zwemles € 6,00 *
10 rittenkaart: € 51,- *
Diplomazwemmen: € 13,50

 

* Let op! Deze prijzen zijn exclusief geldig toegangsbewijs voor het zwembad (abonnement, 10-badenkaart of los entreekaartje).

 

Diplomazwemmen 
Zaterdag 26 juni (vanaf 16 uur)
Zondag 11 juli (vanaf 9 uur)
Zaterdag 14 augustus (vanaf 17uur)
Zondag 29 augustus (vanaf 17 uur)

 

Aanmelden 
Aanmelden kan online.  Ook voor meer informatie over de zwemlessen kunt u contact opnemen met zwemles@leussinkbad.nl/ Dinande Wilgenhof. 

 

Wat leren de kinderen in de lessen?

 

Spetterles
Spetterles is voor kinderen van 4 tot 4,5 jaar. Het is een goede en leuke voorbereiding op de eerste zwemles. Stap voor stap laten we het kind aan water wennen. In een klein bad leren drijven, springen en je veilig leren bewegen. Zo is de eerste zwemles straks een stuk minder spannend. Een half uur lang kunnen ze lekker bewegen, plezier maken en hun energie kwijt! Kosten: € 6,-. 

 

Ouder en peuter/kleuter- zwemmen (vanaf 12 juni)
Kenmerkend bij het ouder en peuter/ kleuter- zwemmen is dat zowel ouder én peuter-/ kleuter samen actief zijn in het water. Spelenderwijs ontdekt en leert het kind om te gaan met de vele facetten die het water biedt. Kleuters die aan het Ouder en Kind zwemmen deelnemen raken niet snel meer in paniek als ze onverwachts in het water vallen. Ook zijn ze meer watervrij en hebben daardoor een grote voorsprong als ze aan de reguliere zwemlessen beginnen.

Voor wie: 1 ouder met 1 peuter/ kleuter in de leeftijd van 2,5 jaar tot 3,5 a 4 jaar 
Kosten: € 6,- (1 ouder + 1 kind samen)  

 

Diploma A
Plezier, spelen en leren gaan hand in hand. De groepjes zijn daarom klein. In de startgroep zitten niet meer dan 10 kinderen. We begeleiden de kinderen in hun eigen tempo stapje voor stapje van ondiep naar diep water. Zo leren ze vertrouwen op wat ze al kunnen. Je kind stroomt door naar een volgend niveau in zijn of haar eigen tempo.

>> Meer informatie over het A-Diploma 

 

Diploma B
In de zwemlessen voor het B-diploma ontwikkelt je kind de zwemveiligheid en zwemvaardigheid nog beter. Langere afstanden, met kleren aan onder een mat door durven zwemmen: de kinderen worden er sterker van, meer vertrouwd met en daardoor veiliger in het water. Bovendien blijven ze vaardig door regelmatig oefenen. Dat is nodig omdat de kinderen vaak nog erg jong zijn. Een B-diploma biedt gegarandeerd meer zekerheid.

>> Meer informatie over het B-Diploma. 

 

Diploma C
Met het behalen van diploma C maakt je kind het zwem-ABC compleet. Dan voldoet hij/zij volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid aan de Nationale Norm Zwemveiligheid in Nederland. Je kind kan op een veilige manier bewegen en recreëren. Niet alleen in een zwembad met attracties, maar ook in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals in recreatieplassen of bredere sloten of vaarten (behalve in de zee). Koprollen, zwemmen met een jas aan en verschillende survivalonderdelen zijn zo maar enkele vaardigheden die je kind leert. Een hele uitdaging! Na het behalen van het C-diploma is het mogelijk om te leren snorkelen in onze snorkellessen.

>> Meer informatie over het C-Diploma. 

 

Snorkelen
Sommige kinderen vinden zwemmen zo leuk dat ze na het zwem-ABC verder willen gaan met snorkelen. Voor deelname aan deze lessen moeten de kinderen in het bezit zijn van het complete Zwem-ABC. Je kunt drie diploma’s halen: Snorkelen 1, Snorkelen 2 en Snorkelen 3.


Gewapend met duikbril, zwemvliezen en natuurlijk een snorkel gaan de kinderen aan de slag. In de wekelijkse les van 40 minuten werken we eerst aan het ademhalen en het bewegen door het water met zwemvliezen aan je voeten. Snorkelen is superleuk in het zwembad, maar op vakantie in de zee snorkelen is helemaal geweldig!

 

Survival
Bij de lessen survivalzwemmen leren de kinderen op een speelse manier hoe zij moeten overleven in het water. Ze leren hoe ze zichzelf moeten redden in het water maar ook hoe ze anderen kunnen redden uit het water. Een leuke maar zeker ook zeer nuttige aanvulling op het reeds behaalde zwem-abc.

 

Goed om te weten

 

De juiste zwemkleding
We zijn een buitenbad. Hoewel het water wordt verwarmd tot 23,5 graden ervaren sommige leerlingen de omstandigheden als koud. Vooral bij een buitentemperatuur beneden de 20 graden. Is het kouder dan 20 graden? Dan adviseren wij om boven de gewone zwemkleding een wetsuit te dragen. Is de temperatuur weer boven de 20 graden? Dan heeft alleen zwemkleding de voorkeur. Een wetsuit helpt een kind namelijk drijven. Wanneer hij of zij te lang en te vaak in een wetsuit oefent, is het lastiger om zonder wetsuit goed te zwemmen.

 

Privélessen
De kinderen kunnen altijd extra les krijgen in de vorm van privéles. Deze lessen duren 30 minuten. Plan deze lessen niet vlak voor of vlak na de gewone les in vanwege de concentratieboog en de mogelijke kou. Voor prijzen van een privéles kunt u mailen naar zwemles@leussinkbad.nl 

 

Kijken bij de zwemlessen
- De eerste les van de maand is kijkles. Dit moment is bedoeld om ouders te informeren over de voortgang van hun kind.
- Met de kijklessen geven de lesgevers aan wat de kinderen globaal allemaal oefenen. Wil je als ouder de lesgever wat nader spreken? Dan kun je in de kiosk of via e-mail een terugbelverzoek laten neerleggen.

 

Proef- en afzwemmen
Het proefzwemmen voor het diploma gebeurt een aantal lessen voor het echte diplomazwemmen. In deze week informeert ons team de ouders/verzorgers of het kind wel of nog niet klaar is voor het afzwemmen.

 

Er zijn minimaal 2 zwemonderwijzers aanwezig. Eén zwemonderwijzer heeft een organiserende rol en de andere beoordeelt de zwemresultaten. Vaak is er ook een afgevaardigde van de Nationale Raad Zwemdiploma’s (NRZ) aanwezig. De NRZ is de instantie die toezicht houdt op het kwaliteitsniveau van het diplomazwemmen.