Leussinkbad viert 50-jarig bestaan

Laren - Mei 2021

Op 19 mei 1971 werd het Leussinkbad geopend. Daar ging een jarenlange inzet aan vooraf, door vrijwilligers, ondernemers, betrokken inwoners en de gemeente.

 

Hoe het begon…

Jan Langeler is oud-secretaris en was vanaf de oprichting vele jaren betrokken bij het Leussinkbad. Als langst zittend bestuurslid herinnert hij het zich nog goed: “We wilden graag een zwembad in Laren. Destijds moesten we vanuit Laren altijd naar Stijgoor in Lochem. Dat was een oud versleten bad”, vertelt hij, “maar het betekende ook dat vele kinderen vanuit Laren op de fiets moesten voor de zwemlessen daar.” Dat leverde gevaarlijke situaties op en zelfs enkele ongevallen. Samen met Henk Dijkerman, Wim Rikkert en Freddy Ikink vormde Jan een commissie die zich hard maakte voor de oprichting van een eigen bad.

 

Draagvlak in het dorp

Het idee werd gedragen door het dorp. Dat bleek tijdens een geldinzamelingsactie die samen met Jong Gelre georganiseerd werd. “We haalden samen met Jong Gelre zo’n 80.000 gulden op. Dat was natuurlijk een enorm bedrag en hiermee konden we een groot deel van het zwembad financieren.” De rest van het begrote bedrag werd door de gemeente bijgelegd.

 

In 1971 werd de gemeente Laren bij de gemeente Lochem gevoegd. Toen het bestuur voor het Leussinkbad werd gevormd, stemde het dorp schriftelijk wie de voorzitter moest worden. Het werd afscheidnemend Burgermeester Loopuyt, de laatste burgemeester van Laren.”, vertelt Jan.

 

Daarna gingen de bestuursleden op pad om zwembaden te bekijken. Het welbekende TIP-bad (TIP = Twentse Industrie Plastics) in Twello was een voorbeeld, dat moest het in Laren ook worden.

 

“Het hele bestuur hielp met het schrijven van de abonnementen”
- Oprichter en oud-bestuurslid Jan Langeler -

 

In de rij voor je abonnement

Nadat de nodige moeilijkheden waren overwonnen is in 1970 de spa de grond in gegaan. Na de aanleg van het park kon het zwembad in 1971 eindelijk open. De opening werd verricht door meneer Leussink, de oorspronkelijke grondeigenaar waar het bad ook zijn huidige naam aan te danken heeft. Boer Leussink stelde namelijk voor het symbolische bedrag van fl. 1,- de grond beschikbaar voor de aanleg van het bad en de ligweide. Zonder deze schenking en de bijdragen uit de Larense bevolking was het bad er nooit geweest.  

In de jaren die volgden werd er veel gezwommen. Door jong en oud. “Vanaf het begin gaven we zwemlessen. Ook het vroege vogel zwemmen was erg populair. Nu nog steeds trouwens”, vertelt Jan. De oppervlakte van het bad was hetzelfde als nu. Daar is niet veel aan veranderd. Alles eromheen is wel verbouwd.

 

Geliefde plek

Door de jaren heen bleef het Leussinkbad altijd een geliefde plek voor veel Larenaren. Het voortbestaan van het bad was echter niet altijd vanzelfsprekend. In 2006 wilde de gemeente het bad sluiten. Dat voornemen werd niet doorgezet toen de Larense bevolking massaal blijk gaf het daar niet mee eens te zijn. Uit diverse acties bleek het zwembad nog onverminderd populair. Zelfs Sint en Piet hielpen mee en boden de burgemeester van Lochem een gratis jaarabonnement aan.

 

Tien jaar later was er weer sprake van een dreigende sluiting. Maar ook nu toonde Laren haar veerkracht. Met een dag vol activiteiten voor jong en oud, optredens van plaatselijke bands en een veilig, legden dorpelingen geld bij elkaar en toonden zij opnieuw veel draagvlak aan de gemeente. Daarmee is tevens de basis gelegd voor investeringen in de familieglijbaan en verschillende grote renovaties die daarop volgden.

 

Zonder vrijwilligers geen zwembad

Zonder vrijwilligers, geen zwembad in Laren. Jan Langeler: “Mijn complimenten aan alle vrijwilligers die in de afgelopen 50 jaar geholpen hebben. Die grote groep vrijwilligers is altijd de basis geweest van het Leussinkbad. Vanaf het begin tot de dag van vandaag”, zegt Jan.

 

Kersverse voorzitter Boudewijn van Breukelen geeft andersom ook nogmaals grote complimenten aan Jan. Boudewijn: “Jan was maar liefst 27 jaar secretaris van het Leussinkbad. En daarnaast ook nog secretaris van de Witkampers. In 2001 kreeg hij een Koninklijke onderscheiding voor zijn inzet als vrijwilliger. Dat doen niet veel mensen hem na. Jan, bedankt nog!”

 

Viering jubileum

Of het jubileum nog gevierd wordt? “Jazeker, we laten het niet ongemerkt voorbijgaan!”, zo vertelt Alfred van Lente, als oud-voorzitter betrokken bij het 50 jarig bestaan. Als start van het jubileumjaar is op 1 april, zo’n 50 dagen voor de echte verjaardag, een boom geplant. Deze werd aan het Leussinkbad geschonken door Stichting Vedel, passend bij de actuele renovatie en herinrichting van de accommodatie.

 

“Ook bij onze seizoensopening en andere momenten komt het 50-jarig bestaan terug. Met bijzondere gasten, leuke activiteiten en ludieke acties.” zo vertelt Alfred. “Ook ben ik met een paar andere oud bestuursleden in de archieven gedoken om stukjes geschiedenis op te duiken. In Laren Magazine en via andere kanalen vertellen we over ons ontstaan, benoemen we met trots de inzet van onze grote groep aanhangers en vrijwilligers en kijken we vooruit naar de schitterende zwemjaren die voor ons liggen!

 

We vieren onze 50 jarige verjaardag het hele seizoen. Het komt terug in de verschillende uitingen en activiteiten die het Leussinkbad sowieso biedt. Een groot zwembadfeest is er dit jaar uiteraard niet bij, maar dat kan misschien volgend jaar nog.”

 

“Met de vernieuwingen die dit jaar gedaan zijn, kunnen we weer 50 jaar vooruit”

- huidige voorzitter Boudewijn van Breukelen -

 

Leussinkbad is klaar voor de toekomst

Of het zwembad op de toekomst voorbereid is? Ja zeker! Er werd een heleboel geïnvesteerd dit jaar. “De binnenkant van het zwembad is volledig opnieuw gelamineerd. Hier kunnen we wel 30 tot 50 jaar mee vooruit”, vertelt Boudewijn. “De kiosk is vervangen door een nieuw duurzaam entreegebouw. Volledig geïsoleerd, met een grasdak, airco en een bar waar je een ijsje of drankje kan kopen.” De gele glijbaan is niet geel meer. “Deze had een grondige renovatie nodig, waaronder een nieuwe veilige trap, en is nu blauw-wit. Ook het spraypark voor de peuters is vernieuwd. “Deze was lek en heeft een volledig nieuw bassin gekregen.” En natuurlijk werd er een aantal jaren geleden al flink geïnvesteerd in zonnepanelen om het water op te warmen. Dit heeft al veel besparingen opgeleverd.


“Er zijn heel veel werkzaamheden in één seizoen gedaan. We gaan open met een totaal vernieuwd bad. Het had ook echt wel voeten in aarde om dit financieel voor elkaar te krijgen. Het was schrapen, maar met eigen reserveringen, fondsen en een flinke bijdrage van de gemeente is dat heel goed gelukt”, zegt Boudewijn. “Zo kan het bad zeker 50 jaar weer vooruit!”, sluit Boudewijn af.