• Houtdorp 2023-2

Veel enthousiasme op alle 23 steigers bij Houtdorp in Laren

Bijna 200 basisschoolkinderen konden zich twee dagen uitleven op Houtdorp Laren. Ze waren druk in de weer met uitdenken, bouwen en verven van hun unieke boot, vuurtoren of luxe jacht van pallets en ander resthout.

Houtdorp groeit
Aan het populaire huttenbouwfestijn deden dit jaar nóg meer enthousiaste kinderen mee. Dat betekent dat er meer hout nodig is en gelukkig groeit het aantal vrijwilligers ook! “Het is prachtig om te zien dat bij de start de kinderen al vol energie aan komen sprinten", zegt Lenny Hiddink-Kleinherenbrink van de organisatie glunderend.

Samen bouwen
Afgelopen donderdag konden de deelnemers om 10 uur aan de slag. Vrijwilligster Jannie Wolters: “Binnen 15 minuten waren die enorme stapels met 800 pallets bijna volledig naar alle steigers gesleept. Dat blijft prachtig om te zien.”

Deelnemer Maud: “Met bouwen en timmeren kun je zelf dingen uitvinden en dat is het allerleukste!”. Bij Houtdorp zie je van alles tegelijk gebeuren. Spijkers en vooral veel hout verzamelen. Bij de steiger ernaast zijn ze nog uitgebreid aan het overleggen, terwijl verderop de eerste toren al hoog staat te pronken.

“Er gaat zo’n 40 kilo spijkers doorheen in 2 dagen, er is zelfs een ware ‘spijkerhamsteraar’ gesignaleerd bij één van de steigers,” aldus vrijwilliger Roy Bours.

Iedereen doet mee
De deelnemers komen uit alle kernen van de gemeente Lochem. Ze vormen een groep van 6 à 10 kinderen. Het is een leuke ontwikkeling om een groep te zien ontstaan. Deelnemers die elkaar eerst niet kennen en bij Houtdorp nieuwe vrienden maken. Kinderen die hun eigen plannen en ideeën uitwerken. Begeleiders die slechts wat bijspijkeren om zorg te dragen voor de veiligheid van het bouwwerk. Dit jaar is er voor het eerst een BSO groep van Graaf Jantje uit Laren aan het timmeren geslagen.

Zaagman Henk Wolters is vrijdagmiddag vol verbazing: “Ze blijven maar doorgaan!” “We krijgen de gekste zaagverzoekjes, rond zagen, ankers, we helpen ze zover de machines het aankunnen.”

Tevreden Houtdorp bewoners
Vrijdagmiddag om 17 uur verzamelen trotse familieleden en vrienden zich op het terrein om de creatieve bouwwerken te bewonderen. De deelnemers hebben dan al lekker gegeten en tonen vol bruisende verhalen en belevingen hun eigen werk. Een aantal nieuwsgierige kinderen kunnen niet wachten tot zij volgend jaar ook aan de beurt zijn. Bij de prijsuitreiking ontvangt elke deelnemer een certificaat met daarop een originele benaming van hun bouwwerk, zo zijn er aller bloemigste, zwabberigste, luxueuze en feestelijkste bouwwerken. Tevreden deelnemers en andere harde werkers nemen nog een frisse schone duik in het zwembad als ze na het verf-was-station door de inspectie zijn gekomen.

End-of-summer party
De heerlijke zomerse avond gaat over in de afsluitende disco avond. Onder het genot van leuke muziek, verkoelende drankjes en smakelijke snacks is het volop genieten op het Leussinkbad in Laren. Door Houtdorpbewoners, -bewonderaars én zwembadbezoekers!

Natuurlijk volgend jaar weer!
Op donderdag 22 en vrijdag 23 augustus 2024 zal de achtste editie van Houtdorp plaatsvinden. Zet 'm vast in je agenda en volg HoutdorpLaren op Facebook, Instagram en via de nieuwsbrief van het Leussinkbad.

Terug naar het nieuws overzicht