• Welkom op het Leussinkbad

Leussinkbad renoveert voor nog vele jaren zwem- en glijplezier

Het Leussinkbad ondergaat een flinke renovatie. De bassins, de waterspeelplaats voor peuters, de gele kronkelglijbaan en de kiosk voldoen niet meer en knappen we op of vervangen we. Met deze vernieuwing zijn bezoekers weer voor vele jaren gegarandeerd van een mooi buitenbad.

Stichting Zwembad Laren beheert en onderhoudt het zwembad. Na de allerlaatste zwemdag van het seizoen op 5 september zijn vrijwilligers en ondernemers begonnen met de renovatie van de bassins. Deze zijn na 50 jaar hard toe aan een nieuwe binnenlaag. 

 

 

“De grote baden zijn eigenlijk zo lek als een mandje”, zegt bestuurslid Boudewijn van Breukelen. “Door de jaren heen zijn de baden steeds meer gaan scheuren en rubbers zijn versleten of verdwenen. Zo verliezen we water dat is behandeld en verwarmd. Dat is kostbaar en niet duurzaam. De grote baden krijgen nu een geheel nieuwe coating aan de binnenkant. Eigenlijk komt er een nieuw bad binnen het bestaande bad. Zo kunnen we weer 30 jaar vooruit.”

Gele glijbaan en kiosk

Ook de gele glijbaan en de bijbehorende trap moeten we grondig aanpakken. Deze glijbaan is een belangrijke publiekstrekker van het bad, zo bleek. Veel gasten misten de glijbaan toen deze afgelopen seizoen buiten gebruik was. Daarnaast is de kiosk toe aan vervanging. In dit gebouw zit de receptie en het verkooppunt voor dranken en snacks. Een nieuwe kiosk is onder meer nodig om de arbeidsomstandigheden bij warme dagen te verbeteren. Ook het waterspeelpark voor peuters en vernieuwingen in de machinekamer zijn onderdeel van het totaalplan voor alle vernieuwingen en herinrichtingsplannen.

Vrijwilligers, ondernemers en gemeente dragen bij

Het openlucht zwembad vangt een deel van de kosten van ruim vier ton zelf op uit reserveringen. Daarnaast werft de stichting die het zwembad beheert fondsen en subsidies. Stichting Zwembad Laren ontvangt elk jaar een bijdrage van de gemeente voor het uitbaten van het zwembad. Deze jaarlijkse bijdrage voorziet niet in grote investeringen. Daarom is het college gevraagd om met een bedrag van
145.000 euro bij te dragen in de kosten.

 

Het college is akkoord met deze investering. Wethouder Bert Groot Wesseldijk: “Als college willen we ondanks onzekere tijden blijven investeren in voorzieningen voor de bewoners en de leefbaarheid in de kernen. Het openlucht zwembad is in het buitenzwemseizoen een plek waar bewoners en bezoekers kunnen ontmoeten, ontspannen en bewegen.” De raad bespreekt het voorstel om bij te dragen aan de renovatie van het Leussinkbad waarschijnlijk begin volgend jaar. 

 

Naast deze financiële bijdragen, helpen vrijwilligers en bedrijven rondom Laren bij de renovatie van het zwembad. Actieve vrijwilligers steken de handen uit de mouwen voor een groot deel van het klussen. Verschillende ondernemers zetten zich in voor deelprojecten.

Het Leussinkbqad ontvangt elke zomer vele gezinnen, banenzwemmers en toeristen uit de hele regio. Bezoekers waarderen de groene ligging en gemoedelijke sfeer. Het zwembad voldoet na de renovatie weer aan de eisen van duurzaam en veilig accommodatiebeheer.

Terug naar het nieuws overzicht